We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.
Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!
COPD is een ziekte waarbij de luchtwegen blijvend vernauwd zijn en de longen steeds minder goed werken. De oorzaak is een voortdurende (chronische) ontsteking van het slijmvlies van de luchtwegen. Hierdoor raken vooral de kleine vertakkingen van de luchtwegen blijvend beschadigd. Of u COPD heeft kunnen we onderzoeken met een blaastest (longfunctietest). Op een longfoto is het niet duidelijk te zien.
Hoe ontstaat COPD?
De belangrijkste oorzaak van COPD is roken. COPD kan ook ontstaan als gevolg van langdurig werken in een omgeving met veel steen-, metaal- of graanstofdeeltjes in de lucht. Door contact met rook of prikkelende stofdeeltjes in de lucht ontstaat een chronische ontsteking van het slijmvlies in de luchtwegen. Vooral de kleine vertakkingen van de luchtwegen en de longblaasjes raken hierdoor steeds meer beschadigd. De schade is blijvend en herstelt zich niet. COPD komt niet door een allergie.
Mensen met COPD hebben vaak zorg nodig van verschillende zorgverleners. In het zorgprogramma COPD werken alle zorgverleners die u nodig heeft onderling samen. De zorg rondom uw ziekte wordt zo goed mogelijk geregeld en afgestemd op uw persoonlijke situatie. Dit levert de volgende voordelen op:
Het behandelteam van een COPD-patiënt bestaat uit:
Binnen het zorgprogramma kunt u als patiënt de volgende behandelingen verwachten:
Behandelplan
In nauw overleg stellen we gezamenlijk een persoonlijk behandelplan op: uw individuele zorgplan. In dit behandelplan staat concreet welke zorg u belangrijk vindt, wat u er zelf aan wilt doen en welke begeleiding u nodig heeft.
Deelname aan het zorgprogramma COPD valt onder de basiszorg. Nadat de diagnose COPD is gesteld, worden alle consulten van huisarts en de praktijkondersteuner vergoed. Ook de longfunctietest wordt vergoed, mits deze in de huisartsenpraktijk uitgevoerd wordt. Ondersteuning van de diëtist wordt bij een verwijzing door de praktijkondersteuner of de huisarts geheel vergoed. Aan enkele onderdelen van het zorgprogramma zijn wel kosten verbonden:
COPD gaat nooit meer over, maar gelukkig kunt u wel goed behandeld worden. Door middel van een gezonde leefstijl, onder andere door te stoppen met roken, regelmatige controles en de juiste medicijnen kunt u de controle over uw ziekte houden en voorkomen dat de schade aan uw longen toeneemt.
Longpunt Eindhoven, een initiatief van het Longfonds, organiseert informatiemiddagen voor longpatiënten. Tijdens deze middagen wordt elke keer een ander thema behandeld. Bekijk de website van het Longfonds voor de meest actuele agenda.
Roken is de belangrijkste oorzaak van COPD. Door te stoppen met roken kunt u verdere schade voorkomen. Ook kan de conditie van uw longen weer verbeteren. Daarom is het van groot belang dat u stopt met roken. Maar dit kan erg moeilijk zijn. Uw huisarts kan een afspraak maken bij de praktijkondersteuner voor individuele begeleiding. Ook kan hij u verwijzen naar de groepscursus ‘RookVrijOokJij’ van Sinefuma.
Uit onderzoek blijkt dat de kans op succesvol stoppen ruim driemaal groter is wanneer u begeleiding krijgt in combinatie met hulpmiddelen in vergelijking met stoppen op eigen houtje.
Voor verdere informatie over astma zie: