We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.
Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!
Lees hieronder welke diensten we aanbieden naast onze reguliere huisartsenzorg.
Bevolkingsonderzoek Zuid is een screeningsorganisatie die - in opdracht van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) - de bevolkingsonderzoeken borst-, baarmoederhals-, en darmkanker organiseert in de provincies Noord-Brabant en Limburg. Het doel is om deze vormen van kanker in een zo vroeg mogelijk stadium op te sporen, waardoor er grotere kans is op genezing.
Hier leest u meer informatie over deze bevolkingsonderzoeken:
De contactgegevens van de informatielijnen van de drie bevolkingsonderzoeken vindt u ook op de website van Bevolkingsonderzoek Zuid.
Deelname aan de bevolkingsonderzoeken is gratis en vrijwillig. Heeft u gezondheidsklachten? Neem dan altijd contact op met uw huisarts.
Het programma Coaching op Leefstijl (CooL) is een Geïntegreerde Leefstijl Interventie (GLI) die de afgelopen jaren zijn meerwaarde heeft bewezen. De leefstijlcoach begeleidt deelnemers tijdens het CooL-programma naar een gezonder leven.
Het programma bestaat uit advies en begeleiding op het gebied van voeding, beweging, ontspanning en (leefstijl)gedrag. Het is gericht op lange termijn gedragsverandering bij mensen met (een hoog risico op) een chronische aandoening. Het programma kent naast een intake en een aantal groepsbijeenkomsten ook individuele consulten en een evaluatiegesprekken en bestaat uit een basisprogramma (12 maanden) en een optioneel onderhoudsprogramma (12 maanden).
Waarom is het noodzakelijk?
Studies laten zien dat de leefstijlcoach een belangrijke rol kan vervullen als verbindend element in de keten ten aanzien van de aanpak van obesitas in Nederland. De leefstijlcoach kan deelnemers laagdrempelig begeleiden naar duurzame gedragsverandering en professionals in het zorgdomein en het publieke domein met elkaar verbinden. Deelnemers blijken na deelname aan het CooL programma meer te bewegen, minder te zitten en ze zijn gezonder gaan eten. Extrinsieke motivatie is verminderd en intrinsieke motivatie ten aanzien van gezonder voedings- en beweeggedrag is versterkt. De gerapporteerde kwaliteit van leven is significant toegenomen bij de deelnemers.
Wat is onze rol?
Vergoeding
De GLI is per 1 januari 2019 in het basispakket opgenomen. Dit betekent dat patiënten die voldoen aan de criteria gratis kunnen deelnemen aan het CooL-programma.
Filmpje over Gecombineerde Leefstijl Interventie
Om u te ondersteunen in uw gezondheid en welzijn bieden we diverse cursussen aan. Alle cursussen worden gegeven door ervaren professionals.
Positieve Gezondheid is een manier om breder naar gezondheid te kijken. Kun je je bijvoorbeeld voldoende redden? Voel je je gelukkig of misschien juist eenzaam? En is er misschien medische zorg nodig of steun uit je omgeving? Het gaat erom dat jij je gezond en energiek voelt, op de manier die bij jou past.
De inloopgroepen gaan over uw dagelijks functioneren, kwaliteit van leven, lichaamsfuncties, meedoen in de samenleving, uw mentaal welbevinden en/of de zingeving in uw leven. Hier kunt u ervaringen delen en krijgt u oefeningen mee naar huis. De inloopgroepen zijn zowel fysiek als online te volgen.
Onderstaande animatie geeft een goed beeld van wat Positieve Gezondheid voor U kan doen!!
Meer informatie over de inloopgroepen en aanmelding vindt u op de site van DSP-zorg.
Als u wilt stoppen met roken is het prettig als u er niet alleen voor staat. Maak het uzelf daarom makkelijker en meldt u aan voor een ‘Rookvrij! Ook jij?’ stoppen-met-roken-cursus bij u in de buurt. In een groep kunt u elkaar steunen en heeft u één gemeenschappelijk doel: stoppen met roken!
In zeven bijeenkomsten van anderhalf uur gaat u in groepsverband stoppen met roken. Na twee weken voorbereiding stopt u op de derde bijeenkomst gezamenlijk met roken. Vervolgens krijgt u nog een maand begeleiding van onze ervaren trainers om die eerste moeilijke weken goed door te komen.
Als u deelneemt aan een zorgprogramma (bijvoorbeeld voor astma, COPD, DM of CVRM) is deelname kosteloos. U moet zich dan aanmelden voor de cursus via uw huisarts of praktijkondersteuner. Voor alle overige deelnemers zijn de kosten afhankelijk van uw zorgverzekering.
Voor actuele data en locaties kijkt u op de website van Rookvrijookjij.
Wilt u zelfbewuster zijn, beter in uw vel zitten, in het ‘nu’ leven? Dan is deze aandachtstraining mogelijk iets voor u.
In deze training leert u hoe u:
De training is bedoeld voor volwassenen met angstklachten, burn-out, piekeren, slaapproblemen of depressieve klachten. U kunt UITSLUITEND deelnemen na verwijzing van uw huisarts, praktijkondersteuner of GZ-psycholoog.
Kijk op de website van DPS-zorg voor meer informatie, actuele data en locaties.
Last van somber-, prikkelbaar- en/of vermoeidheid? Vaak aan het piekeren en daardoor hoofdpijn of andere lichamelijke klachten? Vindt u het lastig om ‘nee’ te zeggen of om uw eigen grenzen te stellen? Dan is Mentaal Fit misschien wel iets voor u.
In deze training leert u hoe u:
De training is bedoeld voor volwassenen. U kunt UITSLUITEND deelnemen na verwijzing van uw huisarts, praktijkondersteuner of GZ-psycholoog.
Kijk op de website van DPS-zorg voor meer informatie, actuele data en locaties.
Met COMET (Competitive Memory Training) gaat u de strijd aan met uw negatieve zelfbeeld. Door de jaren heen bent u uw kwaliteiten en positieve eigenschappen uit het oog verloren en is de nadruk op negativiteit komen te liggen. U gaat tijdens deze training onderzoeken wat uw positieve eigenschappen zijn. Vervolgens leer u uw positieve zelfgevoel sterker te maken. Uiteindelijk ontstaat er een reëel beeld van uzelf en heeft u weer zicht op uw positieve eigenschappen. Met COMET zet u een hele grote stap in de goede richting!
De training is bedoeld voor volwassenen vanaf 18 jaar die willen leren om positiever naar zichzelf te leren kijken en zich minder onzeker willen voelen. U kunt UITSLUITEND deelnemen na verwijzing van uw huisarts, praktijkondersteuner of GZ-psycholoog.
Kijk op de website van DSP-zorg voor meer informatie, actuele data en locaties.
Voelt u zich gespannen en onprettig in de omgang met anderen? Piekert u (te) veel? Zijn er specifieke situaties waardoor u gespannen raakt of ontwijkt u situaties? Of durft u niet goed voor uzelf op te komen? Als u dit in uzelf herkent en het lukt niet goed om daar zelf verandering in aan te brengen dan kan cognitieve therapie u helpen.
Cognitieve therapie is gebaseerd op het feit dat uw gevoelens en uw gedrag gestuurd worden door uw gedachten (cognities). Wanneer u meer invloed heeft op uw gedachten, heeft u dus ook meer invloed op hoe u zich voelt en/of gedraagt. In deze cursus leert u uw gedachten onder woorden te brengen en deze te relativeren en/of te wijzigen. Hierdoor kunnen uw psychische klachten worden verminderd of verholpen.
Deze training is voor mensen die veel piekeren, spanningsklachten of emotionele klachten hebben. U kunt UITSLUITEND deelnemen na verwijzing van uw huisarts, praktijkondersteuner of GZ-psycholoog.
De website van DPS-zorg biedt meer informatie, actuele data en locaties.
Er is ook een speciale cursus voor kinderen: h@ppy in je vel.
Als uw kind het sociaal wat lastiger heeft, zich sociaal buitengesloten voelt of gepest wordt, kan dit groepsaanbod uw kind verder helpen. Het groepsaanbod is tevens gericht op kinderen die moeite hebben met contacten aangaan en onderhouden. Of kinderen die juist een te stoere houding aannemen, wat andere kinderen kan afschrikken.
Daarnaast kunt u een zoutworkshop volgen en een supermarktrondleiding krijgen onder leiding van de plaatselijke diëtiste. Hierbij leert u waar u het beste op kan letten als u bewust/gezond met voeding wil omgaan om zo uw risico op hart en vaatziekten te verlagen. U kunt zich hiervoor aanmelden bij uw praktijkondersteuner.
Kijk op de website van DSP-zorg voor actuele data en locaties.
De zorg van de huisartsenpraktijk valt niet onder uw eigen risico. Dit betreft alle telefoontjes, spreekuren en huisbezoeken. Dit geldt ook voor huisartsenzorg verleend door de doktersassistente en praktijkondersteuners GGZ en chronische zorg voor diabetes, astma en COPD, osteoporose en hartvaatziekten.
Ook aan onderstaande onderzoeken zijn geen kosten verbonden:
Onder uw verplichte eigen risico van € 385,- vallen:
De huisarts heeft geen inzicht in de kosten die bijvoorbeeld voor onderzoek in het ziekenhuis in rekening worden gebracht bij u. Ook zijn wij er niet van op de hoogte of u eventueel een eigen bijdrage voor bepaalde zorg moet betalen en of u hiervoor aanvullend verzekerd bent.
U kunt bij uw zorgverzekeraar altijd navragen of een betaling binnen of buiten het eigen risico valt en/of deze vanuit de aanvullende verzekering wordt vergoed.
Als huisartsenpraktijk delen we graag een aantal betrouwbare bronnen waar u gezondheidsinformatie kunt vinden.
Als u een arbeidsongeschiktheidsverzekering, overlijdensrisicoverzekering of inkomensverzekering aanvraagt, dan kan uw verzekeringsmaatschappij u vragen om u lichamelijk te laten keuren. De huisartsen van uw praktijk voeren deze keuringen voor u uit. Soms moet hiervoor wat extra tijd worden ingepland. Er volgt dan indien nodig een lichamelijk onderzoek en de bevindingen zullen op het keuringsformulier worden vastgelegd of er wordt na afloop een brief opgesteld. Afhankelijk van de hoogte van het te verzekeren bedrag moet u soms ook bloed laten prikken. Doorgaans stuurt de arts het formulier samen met de bloeduitslag naar de verzekeringsmaatschappij.
U kunt bij onze praktijk geen rijbewijskeuringen meer laten doen. Hiervoor kunt u contact opnemen met een keuringsarts die spreekuur houdt in gemeenschapshuis Braecklant in Son. Voor meer info kijkt u op de website van RegelZorg.
Voor reizigersadviezen en de betreffende vaccinaties verwijzen we u graag naar de GGD Brabant-Zuidoost.
U kunt ook op Schiphol uw reizigersadvies en vaccinaties regelen bij Airport Medical Services -->
dit is het gezondheidscentrum op Schiphol, met een travel clinic, eerste hulp en apotheek op één plek. Ze zijn elke dag open!
Coronaklachten verschillen per persoon. Er zijn mensen die niet of bijna niet ziek zijn geworden. Andere hebben milde of ernstige klachten. Ook wanneer u een lichte infectie heeft doorgemaakt kunt u lang last blijven houden van klachten. Het kan enkele weken tot drie maanden duren voor iemand weer beter is. Helaas houden sommige mensen ook na die drie maanden klachten, zoals bijvoorbeeld ernstige vermoeidheid, kortademigheid, hoofdpijn en concentratieproblemen.
De meest voorkomende langdurige klachten:
Wanneer u last heeft van deze langdurige klachten of graag uw gezondheid wilt optimaliseren na een doorgemaakte infectie vinden wij het belangrijk dat u de juiste zorg op de juiste plek krijgt. Met de informatie op deze pagina willen wij u daarbij op weg helpen. Heeft u na het lezen van deze informatie vragen of behoefte aan meer duidelijkheid over uw klachten? Neem dan contact op met uw huisarts of praktijkondersteuner.
Coronaplein - Longfonds
Dit is een platform voor mensen met klachten na corona. Heeft u klachten? Bent op zoek naar advies over herstel, wilt u lotgenotencontact of uw ervaringen delen? Dan kunt u terecht op deze website van Longfonds Nederland.
C-Support
Een platform dat wordt ondersteund door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en patiënten met langdurige klachten na corona de weg wijst. U krijgt daar informatie, advies en ondersteuning op het gebied van gezondheid, (psycho)sociaal en werk & inkomen.
Multidisciplinaire revalidatieprogramma's
Body Care Verbeek - Son en Breugel
Binnen ons revalidatieprogramma werken we samen met de diëtist en logopedist. Indien nodig en vaak op aanvraag kan ook een psychologisch traject gestart worden. Bij ons revalideren patiënten variërend van herstel na IC-opname tot mensen die thuis ziek zijn geweest. De fysieke toestand van mensen varieert en dient erg rustig worden opgebouwd en in kaart te worden gebracht. Een ergotherapeut kan hierbij ook een uitkomst zijn. Neem gerust contact met ons op voor de mogelijkheden.
Fysio de Meijerij - Sint-Oedenrode
Binnen gezondheidscentrum de Meierij hebben we een speciaal multidisciplinair covid-revalidatieteam opgezet. Dit team bestaat uit de longtherapeuten van Fysiotherapie de Meierij, Dietistenpraktijk Suzanne Bekkers, Oefentherapie de Meierij, Ergotherapie van Dam, TRIAS psychologie en logopedie Schijndel. Door binnen dit team de laatste inzichten betreft de covid-revalidatie te delen wordt er volgens de nieuwste ontwikkelingen gewerkt.
De revalidatie wordt in beginsel gestart voor drie maanden. Bij aanvang, na zes weken en bij drie maanden worden spierkracht, conditie en vermoeidheid gemeten. Op die manier wordt de voortgang inzichtelijk gemaakt. Door tijdig in het revalidatieproces de therapie bij te schaven kan er op eigen niveau gestreefd worden naar een goed herstel! Naast de kracht- en conditietrainingen worden ademhalings- en ontspanningsoefeningen gegeven en is er lotgenotencontact. Neem gerust contact met ons op wanneer u vragen heeft over ons programma.
Fysiotherapie
Fysiosport Son en Fysiotherapie van Gerven bieden fysiotherapeutische behandelingen, waarbij indien nodig de expertise van andere hulpverleners ingeschakeld kan worden.
Lichaamsgerichte therapie
Als lichaamsgericht therapeut werkt Yvonne de Brouwer onder de naam De Protter aan het verminderen van stressklachten, trauma’s en angsten die zijn ontstaan rondom de ziekte en de ervaringen. De therapie is gericht op inzicht krijgen in de energiehuishouding en grenzen, lichaamsbeleving en lichaamsbewustzijn en daarnaast is er aandacht voor het verminderen van de overprikkeling van het overactieve zenuwstelsel.
Haptonomie
Marie-Louise van Helst leert u omgaan met de restklachten van covid, waarbij u leert omgaan met de klachten, leert voelen waar uw grenzen liggen en beter leert luisteren naar uw lichaam.
eHealth
Wilt u lekker de in uw vel zitten, beter slapen, meer kunnen ontspannen of uw gezondheid en welzijn verbeteren? Dat kan met behulp van eHealth! Thuis een digitale behandelmodule volgen op het moment dat het u uitkomt. Huisartsenpraktijk Rijnlaan biedt hiertoe de mogelijkheid om zelf met digitale behandelmodule uw gezondheid te bevorderen. Bespreek samen met de huisarts of uw praktijkondersteuner wat de mogelijkheden zijn en start met de digitale behandeling die bij u past.
Psychologische zorg
Heeft u last van depressieve klachten, angst, herbelevingen of andere psychische klachten die zijn ontstaan na het doormaken van covid? Praat dan eens met uw huisarts zodat er bekeken kan worden welke psychosociale ondersteuning of psychologische hulp ingezet kan worden.
WMO
Wanneer u bepaalde beperkingen hebt waardoor u niet meer goed kunt deelnemen aan de samenleving, dan heeft u misschien recht op een WMO-voorziening.
LEVgroep
Zorgt u voor een familielid, vriend(in), kennis of buur met een chronische ziekte, een lichamelijke, verstandelijke of zintuiglijke beperking of psychiatrische problematiek? Dan bent u mantelzorger en kunt u voor advies en ondersteuning terecht bij LEV.
U kunt op onze praktijk ook terecht voor de volgende kleine ingrepen:
Indien u een spiraal wilt laten plaatsen of verwisselen; neem dan eerst contact op met de assistente. Meestal is het nodig om eerst enkele zaken met de huisarts te bespreken en er moet een recept worden gemaakt voor de spiraal en een pijnstiller zodat u deze vooraf bij de apotheek kunt ophalen. Er zijn specifieke tijdstippen hiervoor op het spreekuur gereserveerd.
Lees vooraf alvast de informatie door op Thuisarts.nl.
Thuisarts - informatie over plaatsen spiraaltje
In de praktijk worden diverse chirurgische ingrepen verricht. Denk aan het verwijderen van kleine moedervlekken of talgkliercystes en een gedeeltelijke nagelverwijdering. Omdat dit vrijwel altijd vooraf moet worden beoordeeld door de huisarts of PA, vragen we u om hiervoor eerst een reguliere afspraak in te plannen op het spreekuur.
We zijn er trots op dat we vanaf zomer 2021 een NHG-geaccrediteerde praktijk zijn! Een praktijk die dit keurmerk draagt, voldoet aan normen voor de huisartsenzorg. Dit betekent dat u erop kunt vertrouwen dat de praktijk goed is georganiseerd. Ook betekent het dat de praktijk zich blijft ontwikkelen om u steeds beter te kunnen helpen.
Deskundig personeel
De medewerkers beschikken over alle nodige diploma’s. Zij willen zich blijven ontwikkelen, en worden regelmatig bijgeschoold.
U staat centraal
Iedereen die in de praktijk werkt, is er voor u. De praktijk is goed bereikbaar en medewerkers nemen de tijd voor u.
Uw mening telt
De praktijk staat open voor uw kritiek en tips. Er wordt daarom regelmatig een tevredenheidsonderzoek gehouden onder de patiënten.
Hieronder kunt u een korte online vragenlijst invullen over de tevredenheid over uw recente bezoek aan de huisarts en/of de praktijk. Door de vragenlijst in te vullen helpt u ons ervoor te zorgen dat de zorg die u van ons krijgt zo goed en prettig mogelijk is. U kunt op meerdere punten laten weten hoe u ons werk beoordeelt.
Dit onderzoek maakt deel uit van praktijkaccreditering, waarmee de praktijk de zorgverlening en praktijkvoering laat toetsen door een onafhankelijke partij (NPA). NPA certificeert huisartsen aan de hand van normen die worden vastgesteld door het Nederlandse Huisartsen Genootschap (NHG) en andere belanghebbenden. De praktijkaccreditering van NPA gaat uit van patiëntverwachtingen en toetst aan normen, gebaseerd op de actuele huisartsenzorg. Dit geeft het vertrouwen dat uw zorg verantwoord is.
Hieronder vind u de directe links naar de betreffende vragenlijsten:
Vriendelijk dank voor de moeite!
Mogelijk is uw gezondheid en welzijn op dit moment niet zoals u graag zou willen...
Wij nodigen u uit om gratis deel te nemen aan een inloopgroep (kan zowel fysiek als online!) over verschillende thema's volgens de principes van Positieve Gezondheid.
Tegenwoordig kijken we breder naar gezondheid. Gezondheid is meer dan niet ziek zijn en mensen zijn meer dan wat ze mankeren. Als we focussen op ziekte dan gaat alle aandacht uit naar klachten en gezondheidsproblemen en hoe we die kunnen oplossen of weg kunnen krijgen.
Positieve Gezondheid is een beweging gestart door huisarts Machteld Huber die vanuit een bredere filosofie kijkt. Mensen hebben het in zich om zich aan te passen aan dingen die in hun leven veranderen en zijn in staat om een leven te leiden dat betekenis voor hen heeft!
Er zijn zes verschillende bijeenkomsten die allemaal tot doel hebben om je bewust te maken van wat er allemaal bij gezondheid komt kijken en hoe u zelf hierin mee kunt sturen zodat u een zo gezond mogelijk en goed leven kunt leiden op een manier die bij u past! Wanneer het u interessant lijkt meldt u dan aan voor een bijeenkomst. En weet: oefening baart kunst; hoe meer u oefent hoe meer profijt u ervan zult hebben.
Onderstaande animatie geeft een goed beeld van wat positieve gezondheid voor u kan doen!!
Voor meer informatie of het invullen van uw persoonlijke spinnenweb kijk op de website MijnPositieveGezondheid.nl.
Voor meer informatie over de inloopgroepen en aanmelding gaat u naar de website van DSP-zorg.
Ook kunt u hieronder een informatiefolder downloaden:
"Roken schaadt de gezondheid" heeft u ongetwijfeld al heel vaak gehoord of gelezen. Roken is in Nederland namelijk de belangrijkste oorzaak van vroegtijdig overlijden.
In 2018 zochten ruim 19.000 mensen hulp bij het stoppen met roken (bron: Zorgverzekeraars Nederland). Om dit aantal verder te laten stijgen hebben verzekeraars in het Nationaal Preventieakkoord afgesproken dat zij vanaf 1 januari 2020 niet langer een eigen risico in rekening brengen voor het eerstelijns-stoppen-met-roken programma. Dit geldt ook voor de kosten van de ondersteunde medicatie! De combinatie van gedragsmatige begeleiding en medicamenteuze ondersteuning blijkt het meest succesvol. Vraag ernaar bij uw huisarts of praktijkondersteuner!
"Ik wil stoppen met roken" heeft u vast al vaker gedacht of gezegd. Maar hoe kunt u dat het beste doen? Door deze tekst te lezen heeft u al een belangrijke stap gezet naar een rookvrije toekomst! U neemt namelijk de moeite om naar onze website te komen omdat u overweegt te stoppen met roken.
Op de website van Rookvrijookjij.nl vindt u tips en trainingen die u kunnen helpen om te stoppen met roken.
Kijk hier voor een overzicht van alle stopmethoden. Er worden ook diverse groepscursussen gegeven in onze regio.
U bent uiteraard ook van harte welkom op de praktijk voor persoonlijke begeleiding door de huisarts of de praktijkondersteuner!
Hieronder vindt u de documenten ter ondersteuning van de begeleidingsgesprekken:
Denkt u dat u blaasontsteking heeft? Indien u eerder een blaasontsteking heeft gehad en u herkent de klachten, dan hoeft u geen urine meer te laten controleren en kunnen wij direct een antibioticakuur voor u uitschrijven. Als u hierbij tevens ziek bent, koorts en/of rugpijn heeft, overleg dan svp met de assistente over het te volgen beleid. Hierbij is het meestal wel nodig om de urine te controleren en deze zo nodig op kweek te zetten. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken. Gelieve de urine voor 09:00 uur op te praktijk afgeven in een origineel urinebekertje (gratis verkrijgbaar op de praktijk of te koop bij drogist of apotheek).
Instructie
Urineonderzoek is alleen volledig betrouwbaar als de urine op de juiste manier is opgevangen en bewaard. Lever bij voorkeur de eerste ochtendurine in. Indien dit niet mogelijk is, lever dan urine in die minimaal drie uur in de blaas heeft gezeten. Zorg ervoor dat u het eerste beetje urine in het toilet plast, het tweede gedeelte opvangt in het potje en het laatste deel weer in het toilet plast. Kunt u de urine niet direct komen brengen, bewaar deze dan in de koelkast. De urine dient ingeleverd te worden in een origineel urinebekertje (gratis verkrijgbaar op de praktijk of te koop bij drogist of apotheek).
De assistente zal u vragen naar de begeleidende klachten, deze kunt u eventueel vooraf thuis noteren. Indien u gebruik maakt van patientenportaal MijnGezondheid.net ontvangt u direct na beoordeling van de uitslag een persoonlijk bericht. Eventueel kunt u tussen 14:00 en 16:00 uur telefonisch de uitslag opvragen bij de assistente. Soms is het nodig om vervolgonderzoek (zoals een urinekweek) in te zetten, of wil de huisarts dat u op het spreekuur komt voor lichamelijk onderzoek.
Achtergrondinformatie
Ochtendurine is het meest geconcentreerd. Als er afwijkingen zijn in de urine, zijn die het beste te vinden in de ochtendurine. Verontreinigingen kunnen het onderzoek flink beïnvloeden. Verontreinigingen uit de plasbuis worden beperkt door slechts het middelste gedeelte van de straal op te vangen. Bacteriegroei in urinebekers wordt geremd door een schone urinebeker te gebruiken en de urine in de koelkast te bewaren voor maximaal vier uur.
De vaccinatierondes voor de winter van 2023-2024 hebben reeds plaatsgevonden. Bij vragen neemt u contact op met de assistente.
Hieronder vindt u meer informatie over de jaarlijkse griepvaccinatie én de pneumokokkenvaccinatie:
Indicaties om te vaccineren zijn: leeftijd boven 60 jaar, diabetes, hart-, long- of nierziekten en verminderde weerstand (door ziekte of door medicatie). In onderstaande informatiebrochure leest u meer over griep en de vaccinatie:
Informatiebrochure Griep
Daarnaast zijn er enkele nieuwe doelgroepen bijgekomen:
De mensen uit deze nieuwe doelgroepen zullen ook automatisch een uitnodiging voor de griepvaccinatie ontvangen. Meer informatie over de griepprik kunt u vinden op de volgende websites:
Wordt u dit jaar 69, 70, 71, 72 of 73 jaar? Dan krijgt u ook een uitnodiging voor de gratis prik tegen pneumokokken (één maal in de vijf jaar). U kunt deze prik tegelijk krijgen met de griepprik. U krijgt de prik tegen pneumokokken dan in uw andere bovenarm. Voor meer informatie over de pneumokokkenprik kunt u hieronder een informatiebrochure downloaden. Of kijk op de website van Thuisarts.nl.
Heeft u na 13 oktober geen oproep ontvangen, maar denkt u wel in aanmerking te komen voor een van beide prikken, overleg dan even met onze assistente.
Ook als u gezond bent kunt u met uw (huis)arts praten over welke behandelingen u wel en niet wilt (een wilsverklaring). Het kan ook zijn dat u wilt weten wat uw (huis)arts vindt van euthanasie. Voordat u met uw huisarts praat over uw levenseinde, is het goed om te weten welke zorg een arts u kan geven aan het einde van uw leven.
Hier volgen enkele tips om het gesprek goed voor te bereiden. Denk alvast na over deze vragen:
Praat hier ook over met uw partner en familie.
Zorg dat er genoeg tijd is om te praten. Vraag van tevoren om een ‘dubbel consult’. Lees op Thuisarts.nl meer over samen beslissen met uw huisarts:
Thuisarts.nl - Ik wil samen beslissen met mijn huisarts
U kunt iemand meenemen naar het gesprek. Bijvoorbeeld uw partner, kind of goede vriend. Dat kan vooral fijn zijn als u zenuwachtig bent. Want dan is het soms moeilijker om informatie te onthouden.
Heeft u een wilsverklaring? Neem dan een kopie mee en geef die aan uw huisarts. U kunt het samen bespreken en zij kan de verklaring toevoegen aan uw medische dossier. Hieronder vindt u de wilsverklaring die wij gebruiken in de praktijk.
Wilsverklaring Rijnlaan
Thuisarts.nl biedt nog veel meer aanvullende informatie over dit onderwerp:
Thuisarts.nl - Meer informatie over levenseinde
De Patiëntenfederatie Nederland biedt meer informatie over de niet-reanimerenpenning (en waar u deze kunt bestellen):
Niet-reanimerenpenning